Centering Pregnancy

Als eerste praktijk in de regio hebben wij zwangerschapscontroles in de vorm van Centering Pregnancy ingevoerd. 

Het is een vernieuwde vorm van prenatale zorg. Je kunt het zien als een combinatie van zwangerschapscontroles en een ‘zwangerschapscursus’. Na een tweede controle word je ingedeeld in een groep van 10 tot 12 vrouwen die ongeveer net zo ver zijn in hun zwangerschap als jij. Tijdens je zwangerschap kom je 9 keer bij elkaar en krijg je informatie over je zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Na de bevalling is er nog een bijeenkomst met alle baby's er bij.

 

De bijeenkomsten zijn interactief, zodat er veel tijd en ruimte is om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het unieke aan Centering Pregnancy is dan ook de groepsdynamiek: alle zwangeren hebben hun eigen inbreng en spiegelen, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. Voordeel van de lange bijeenkomsten is dat de verloskundige zo meer informatie kan geven dan bij een normaal 1-op-1 consult en dat je als zwangere meer ruimte hebt om vragen te stellen. Bij de Centering Pregnancy bijeenkomst meet je eerst zelf je bloeddruk en check je je gewicht. Daarna controleert de verloskundige je buik en kun je naar het hartje van je baby luisteren. Je houdt je bevindingen bij in je eigen dossier. Als iedereen zijn persoonlijke controles erop heeft zitten, begint het groepsdeel. Dat wordt geleid door een van de verloskundigen en Wanda of Ciska (praktijkassistente/kraamverzorgende). Voor aanvullende onderzoeken. zoals echo's, wordt een extra afspraak ingepland, zodat je partner dan ook mee kan komen.

 

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat meedoen aan Centering Pregnancy een gunstig effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. Zo zijn minder vaak medicijnen nodig om weeën op te wekken, is er minder behoefte aan pijnbestrijding tijdens de bevalling en geven moeders vaker borstvoeding. Vrouwen die al één of meer kinderen hebben, worden bij groepszorg minder doorverwezen naar de gynaecoloog. 

Maar wat vooral belangrijk is, is dat iedere zwangere deelname aan Centering Pregnancy als waardevol ervaart en leuker en gezelliger vindt dan het individuele consult: 

 

"Tien weten meer dan twee. Anderen stellen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo krijg je veel meer kennis dan tijdens de korte consulten."

 

"Leuk om in een groep te zijn. Ik vond het in het begin wel wennen, maar later erg leuk. Ook om verhalen van anderen te horen."

 

"Ik vond het prettig om ervaringen samen te delen en schik en emoties die we samen hadden."

 

"Het is gezellig en er kan veel tijd besteed worden aan onderwerpen die anders niet in zo veel diepte worden besproken

 

"De leuke mensen, ik kan leren van anderen, betrokkenheid bij elkaar, ik kan verhaal kwijt, er wordt naar me geluisterd, ik kan anderen steunen."

 

Klik hier voor meer informatie 

Recente berichten