Medische echo's

Wij verrichten in onze praktijk in principe drie echo's in de zwangerschap.
Indien medisch noodzakelijk, zullen dit er meer zijn.

De eerste echo is bij de intake rond 7-8 weken, hierbij kijken we naar het volgende:

  • of het hartje klopt en er dus sprake is van een intacte zwangerschap
  • of er sprake is van een eenling- of een meerlingzwangerschap
  • of de zwangerschapsduur (termijn) ongeveer zo ver is als verwacht.

De tweede echo is bij ongeveer 10-11 weken en hierbij berekenen we de uitgerekende datum. De uitgerekende datum wordt tegenwoordig bepaald op basis van een echo in plaats van een berekening uitgaande van de eerste dag van je laatste menstruatie.

De derde echo is bij ongeveer 36 weken. Hierbij kijken we naar de ligging van de baby.

Wij bepalen na de 11e week de groei van de baby door aan je buik te voelen: het uitwendig onderzoek. Een groei-echo zal alleen gemaakt worden, als wij twijfelen over de groei van de baby of als het uitwendig onderzoek moeilijker gaat door bijvoorbeeld obesitas. Extra groei-echo's behoren dus niet tot de standaard controles. Tenslotte maken we geen extra echo’s om het geslacht te bepalen o.i.d. Hiervoor kan je een afspraak maken bij een pretecho bureau

Met de echo bekijk je globaal het ongeboren kind. Grote afwijkingen zijn vaak wel zichtbaar, maa.r niet alle afwijkingen zijn zichtbaar. Met andere woorden: een echo is geen garantie voor een gezond kind of een kind zonder afwijkingen. De meeste kinderen worden gezond en zonder afwijkingen geboren. Stel dat er echter toch een afwijking wordt gezien op de echo, dan kan dit verteld worden. Als je hierover niet geïnformeerd wilt worden, moet je dit voor het echoscopisch onderzoek kenbaar maken. Voor de eerste controle krijg je hierover een brief toegestuurd.

Recente berichten