Belinstructies

Tot 37 weken zwangerschapsduur

Bel ons altijd als je ongerust bent of denkt dat de bevalling is begonnen. Je hebt dan bijvoorbeeld steeds pijnlijker wordende, regelmatig terugkerende buik- of rugpijn, vruchtwaterverlies of ruim helderrood bloedverlies.


Na 37 weken zwangerschapsduur

  • Bij ongerustheid.
  • Bij je eerste kindje bel je ons bij minimaal twee uur lang weeën om de 4 tot 5 minuten, waarbij de wee ongeveer 1 minuut aanhoudt. Ben je al eerder bevallen, dan bel je bij weeën om de 5 minuten, die je weer herkent als de weeën van de vorige bevalling.
  • Bij ruim helderrood vaginaal bloedverlies (meer dan een kraamverband vol binnen een half uur) moet je ons bellen. Een beetje bloedverlies met wat slijm erbij is geen probleem, waarschijnlijk is dat de slijmprop die naar buiten komt.
  • Bij het breken van de vliezen is het belangrijk om te weten of het hoofd goed is ingedaald, zodat je weet wanneer je ons moet bellen

We vertellen je vanaf 37 weken zwangerschap bij iedere controle of het hoofdje wel of niet is ingedaald.

  • Goed ingedaald hoofd: als de vliezen 's nachts breken en je hebt geen weeën om de 4 tot 5 minuten en het vruchtwater is helder, dan hoef je pas 's morgens te bellen. Overdag kan je ons altijd bellen, dan maken we een afspraak om in de loop van de dag langs te komen.
  • Is het vruchtwater groen-bruin of zit er veel bloed bij, dan moet je altijd direct bellen.
  • Niet goed ingedaald hoofd: als de vliezen breken moet je gaan liggen en altijd direct bellen.

Het advies dat we geven is een algemeen advies. We komen hier tijdens onze voorlichtingsavond en je persoonlijke bevallingspraatje rond 34-36 weken zwangerschapsduur nog wat uitgebreider op terug. Het verloop van iedere baring is verschillend, je kunt ons dus ook altijd om andere redenen bellen!

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar op ons vaste nummer 0345 - 473 963.

Tijdens de spreekuren zal de assistente je, indien nodig, doorverbinden naar de dienstdoende verloskundige. Buiten de spreekuren om staat ons vaste nummer altijd doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Indien er bij ons een telefoonstoring is, zijn we nog via ziekenhuis Rivierenland bereikbaar: 0344 - 674 911.

Recente berichten