Roken/ drinken/ drugs

Roken
Van roken is wetenschappelijk bewezen dat dit schade toebrengt aan je ongeboren kind. Zelfs als je zwanger wilt worden, kan roken er voor zorgen dat dit minder makkelijk lukt. Ben je eenmaal zwanger, dan heeft je ongeboren kind als je rookt meer kans op een hazenlip en klompvoetjes, vroeggeboorte, lager geboortegewicht en overlijden ten gevolge van voortijdig loslaten van de placenta. Na de geboorte heeft je kind meer kans op wiegendood, problemen bij borstvoeding, slechtere algemene conditie, ademhalingsstoornissen of luchtweginfecties, middenoorontsteking en huilbaby zijn. Als jij als zwangere niet rookt, maar je partner of familie rookt wel, zal je kind via jou meeroken. Het is dus voor zowel aanstaande moeders als vaders en familie belangrijk om te stoppen met roken.

Klik hier voor meer informatie.

Kijk de volgende video

Download de folder

Alcohol
Wij nemen het advies van de Gezondheidsraad over en adviseren geen enkel glas alcohol te drinken in de kwetsbare periode van bevruchting, zwangerschap en borstvoeding, vanwege de volgende redenen:

  • Aanstaande ouders: verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op een miskraam. Stoppen met drinken geldt hierbij voor zowel de aanstaande moeder als vader.
  • Zwangeren: één glas alcohol per dag verhoogt het risico van miskramen en vroeggeboorte. Ook kan deze hoeveelheid de latere psychomotorische ontwikkeling van het kind ongunstig beïnvloeden.Het risico van deze en andere effecten neemt toe naarmate een zwangere vrouw meer alcohol drinkt. Dit principe geldt als ze gemiddeld meer alcohol binnen krijgt, maar ook als ze af en toe bij een gelegenheid veel drinkt. Bij twee tot zes glazen per dag loopt een kind later mogelijk meer kans op alcoholverslaving. Zes glazen per dag tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen, zoals het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). FAS-kinderen vertonen groeiafwijkingen, hersenletsel en afwijkende gelaatstrekken.
  • Vrouwen die borstvoeding geven: baby's blijken aanzienlijk minder te drinken in de drie uur nadat hun moeder één of twee glazen alcoholhoudende drank heeft gedronken. Ook kan een verstoord slaap-waakpatroon optreden. (Kijk voor meer informatie op http://www.alcoholenzwangerschap.nl)


Drugs
Alle vormen van drugsgebruik worden in de zwangerschap ontraden. Alle drugs geven kans op ontwenningsverschijnselen bij de pasgeboren baby en gebruik van sommige drugs geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.

 

Recente berichten