Faq | verloskundige praktijk de Toekomst

Faq

Tot wanneer mag ik vliegen?

Tot 36 weken mag je met de meeste vliegmaatschappijen vliegen, behalve bijzwangerschapscomplicaties of wanneer je zwanger bent van een meerling. 

De meeste vliegmaatschappijen willen een ' fit-to-fly' verklaring hebben bij het inchecken. Deze is te downloaden via de webiste van de vliegmaatschappij of via ons beschikbaar. 

Bel of mail ons wanneer je een verklaring wil dat je zwangerschap tot op heden ongecompliceerd is verlopen. 

Deze reiken wij uit in zowel Nederlands als Engels. 

Bekijk antwoord

Mag ik in de sauna tijdens de zwangerschap?

Saunabezoek in de zwangerschap kan heerlijk ontspannen zijn. Echter zijn er een aantal redenen waarom je beter NIET de sauna kan bezoeken.

 • de eerste drie maanden wordt het afgeraden: je lichaamstemperatuur stijgt en dit is niet goed voor de foetus;
 • bij zwangerschapscomplicaties, zoals hoge bloeddruk.

Wanneer je naar de sauna gaat na de eerste drie maanden houdt dan rekening met het volgende:

 • ga niet langer dan 10 minuten in een hete sauna;
 • houdt jezelf goed in de gaten, bij klachten stoppen met de sauna;
 • richt je vooral op je warme ontspannen baden. 

Bij verdere vragen kan je ons altijd bellen of mailen. 

Bekijk antwoord

Wat moet ik allemaal regelen?

Op de volgende website hebben ze een goed overzicht gegeven wat je allemaal dient te regelen in de zwangerschap. 

We willen je dan ook hier naar verwijzen:

http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/16/wat-te-regelen/

 

Bekijk antwoord

Wanneer voel ik de baby bewegen en hoe vaak?

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact moet opnemen met je verloskundige.

Elke dag voelen

Leven voelen ervaart ieder vrouw anders. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt. Ook kan je houding van invloed zijn op het voelen bewegen van je baby. Als je ligt zul je je kind beter voelen bewegen dan als je staat. Roken, alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby.

Wat doe je als je je baby anders, minder of niet beweegt?

 •  Tot 24 weken
  Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog niet gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.
 •  Van 24 tot 28 weken
 • In deze periode is het patroon van bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.
 •  Vanaf 28 weken
  Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal
 • Ga 2 uur op je linkerzij liggen
 • Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld?
 • Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!

Eind van de zwangerschap

Aan het eind van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte om te schoppen. Het heftige schoppen gaat over in het voelen schuiven. Hij kan niet meer alle kanten op bewegen en de bewegingen kun je daardoor als minder hevig ervaren. Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Alle bewegingen tellen als een 'schop', behalve de hik. Verschillende bewegingen op hetzelfde moment moet je beschouwen als één 'schop'. De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen. (Bron: de verloskundige.nl) 

Folder: http://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/224/zwangerschap-je-baby-voelen-bewegen/

Bekijk antwoord

Recente berichten