Contactgegevens:

verloskundige praktijk de Toekomst

Rijksstraatweg 64-11

4191 SG Geldermalsen

 

Tel.  0345- 473 963

(7 dagen p/week, 24 uur p/dag bereikbaar)

 

E-mail: info@vpdetoekomst.nl

Volg ons voor het laatste nieuws ook op FACEBOOKVoor betrokken en deskundige begeleiding tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed

 

PAS OP LAMMETJES

PAS OP LAMMETJES - Zwanger in Geldermalsen

01-02-2017

 

PAS OP......LAMMETJES!!!!!!

Aaien van kleine schaapjes en geitjes mag best, maar assisteren bij het lammeren kan een zwangere vrouw beter achterwege laten. Er bestaat gevaar voor een aantal infectieziekten, die miskramen en aangeboren afwijkingen teweeg kunnen brengen.
De ziekteverwekkers waar het om gaat zijn toxoplasma gondii, listeria monocytogenes, chlamydophila abortus en coxiella burnetti. Tijdens het lammeren kunnen deze voorkomen in het vruchtwater van schaap of geit,... in het bloed, de nageboorte, de melk of het stro. Ook via kleding van degenen die bij het lammeren aanwezig was, kunnen de ziekteverwekkers overgebracht worden.
Dit blijkt uit informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Kenniscentrum Infectieziekten en Arbeid (KIZA). Volgens RIVM is er weinig bekend over het aantal vrouwen dat een miskraam krijgt of misvormingen van de baby door besmetting met deze ziekteverwekkers. Als er griepachtige verschijnselen optreden tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om samen met arts of verloskundige te achterhalen of dit door direct of indirect contact met dieren in de zwangerschap komt